DSO Metlika

Projekti

Srebrni dvor

Evropski projekt Center aktivnosti – Srebrni dvor se je v prostorih metliške Komende odvijal od februarja 2018 do maja 2019.

Glavni cilj projekta, ki si ga je nosilec projekta Dom starejših občanov Metlika, zadal skupaj s partnerji – Fakulteta za zdravstvene vede, Univerza v Novem mestu, Jazon, d.o.o., PE Metlika in Zavod Lintvern, so.p., PE Metlika – je bil vzpostaviti delovanje Centra aktivnosti - Srebrni dvor v objektu Križniške komende, ene najstarejših zgradb v Beli krajini.

Namen projekta je bil bogatiti raznolikost podeželja in ohraniti kvaliteto življenja za dolgoročno korist vseh prebivalcev na podeželju, z izvajanjem programov za oživitev večnamenskih stavb skupnega pomena za medgeneracijsko druženje in ostalih prostočasnih aktivnosti na podeželju.

V prvi fazi projekta so bili tako vzpostavljeni prostori za delovanje in izvajanje vsebinskih aktivnosti, usmerjenih v izdelavo in testiranje dnevnega programa Srebrni dvor.

V drugi fazi projekta pa so vsak dopoldan, od ponedeljka do petka, potekale različne aktivnosti družabništva ter medgeneracijske, ustvarjalne in zdravstvene delavnice za starejše in telesno prizadete iz črnomaljske, metliške in semiške občine. Da so imeli dostop do dejavnosti Srebrnega dvora tudi slabše mobilni in izolirani starejši občani, je bil vsak četrtek organiziran brezplačen prevoz. Študenti Fakultete za zdravstvene vede, Univerze v Novem mestu so izvajali zdravstvene delavnice. Da bi omogočili pogovor z ljudmi, ki niso mogli oz. niso želeli priti v Center aktivnosti - Srebrni dvor, je bil vzpostavljen tudi Srebrni telefon.

Za trajnostno uporabo je bil izdan Vodnik izvedbenih aktivnosti, ki vključuje ključne zdravstvene nasvete za starejše in širšo javnost. Projekt ponuja tudi nov turistični program Preteklost komende, s katerim smo želeli turistično oživeti Križniško komendo. Tako je bil posnet film Občuti Belo krajino in pripravljena vodena predstavitev zgodovine komende ter zgibanka o zgodovini Križniške komende v slovenskem in angleškem jeziku.

Z vzpostavitvijo turističnega programa smo želeli člani projekta v mogočno dvonadstropno križniško komendo nekdanjega nemškega viteškega reda iz 13. stoletja pritegniti tudi turiste.

Vrednost projekta Center aktivnosti - Srebrni dvor je bila 60.900,82 EUR in je bil 80 % sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Vabljeni k ogledu videa z naslovom: Občuti Belo krajino, Srebrni dvor skozi generacije in tradicijo

34+ Uspešnih projektov
172 Postelj
100% Udobje in oskrba
70+ Let izkušenj
Skrb za starejše

Ljubeča oskrba starejših

vaši svojci bodo v dobrih rokah

Naša priznanja in certifikati

dots dots

kaj drugi menijo o nas

Mnenja stanovalcev in svojcev

Pohvala za vse zaposlene v DE Metlika. Hvala za požrtvovalno delo, za izraženo skrb, nego ... Vsi, prav cela ekipa si zasluži odlično oceno. Hvala tudi socialnemu delavcu Sandiju. Želim vam uspešno delo še naprej! Zaradi vas vseh mi je življenje precej lažje in prijetnejše.

Ivan Štravs

Mnenje stanovalca

Izredna pohvala za fizioterapevtko Natašo, za ves njen trud. Pomagala nam je pri selitvi v obeh domovih... Prav tako je zelo srčna, topla, prijazna in vedno pripravljena na pomoč... Ima neverjetne organizacijske sposobnosti ter moč in voljo, da naredi prav vse, da se mi počutimo prijetno... Uspehi njenega dela se že vidijo tudi v mojem gibanju in hoji. Želim ji vse najboljše in še enkrat hvala.

Ivan Štravs

Mnenje stanovalca

Spoštovana gospa direktorica, ga. Ivica Lozar, v mojem imenu in v imenu mojih dveh bratov, Jože in Ivan Romšek, se vam prav lepo zahvaljujem za vso skrb in nego, ki jo je bila deležna naša pokojna mama Marija Smolej. Res lepih, polnih pet let je preživela v vašem domu v dislocirani enoti. Življenje se ji je s prihodom v dom korenito spremenilo in kljub bolezni, ki je z dneva v dan močno napredovala, je bila srečna, zadovoljna in vesela do konca svojega življenja. Za Vaš dom in vse Vaše zaposlene nimamo niti ene slabe besede za povedat. Res ste lepo skrbeli zanjo, za kar smo Vam iskreno hvaležni. Hvala še enkrat za vse in ostanite še naprej tako zelo prijazen dom do starostnikov. S prijaznimi pozdravi.

Darja Pšeničnik in Jože ter Ivan Romšek

Mnenje svojcev